Catàleg d'artistes
Costa Sobrepera
Palafrugell, 1937
Més de cinquanta anys avalen la trajectòria artística de Josep Costa Sobrepera, comptats a partir de la primera presència pública del seu treball, realitzada l’any 1955 a l’antiga biblioteca de la seva vila natal, Palafrugell, per iniciativa del seu mestre, Lluís Medir Jofra. Onze anys abans, qui fou director de l’Escola d’Arts i Oficis li havia donat les primeres classes de dibuix, canalitzant així una afició sorgida a la infantesa del futur artista i que es va anar forjant amb el pas del temps, amb entusiasme i gran dedicació.
La predisposició vers l’art es manifesta en els primers anys del desenvolupament d’un infant. La percepció de la bellesa s’instal·la en el subconscient i la sensibilitat s’aguditza en un procés creatiu de recerca permanent. Els sentits es posen a treballar intensament per captar l’essència de tot allò que apareix davant l’incipient artista. La retina perfecciona la seva vital missió de captació, analitzant la llum, les ombres, els colors, les formes i siluetes; fragmentant paisatges, figures, rostres, objectes, mars i cels... Quan la informació està degudament processada, l’artista està en disposició de situar-se davnat la tela o del paper, de repartir la gamma cromàtica sobre la paleta. Està legitimat per apropiar-se de la bellesa aliena i iniciar el procés de creació artística.
Àlex Cebollero dins La retina i el paisatge.
Per saber-ne més cliqueu aquí
Pintura Catàleg d'artistesMelms, Kristin
Kristin Melms, alemanya, mestressa de casa, jubilada, resident a Espanya. Dóna classes de pintura. També ha fet treballs a casa d'oli /collage sobre fusta.
Pintura Catàleg d'artistesMañá, Javier
En mi trabajo como restaurador de motocicletas antiguas desarrollo continuamente pequeñas esculturas de recambios ya inexistentes para dar vida de nuevo a estas máquinas ya obsoletas arrinconadas en el olvido. Durante estos procesos de creación me vienen a la cabeza otros proyectos de formas útiles en ocasiones, inútiles en otras o conceptuales como la caja de las obsesiones, en la que intento invitar a la reflexión sobre lo que realmente podemos encerrar: lo material, lo inmaterial, las verdades, las mentiras, nuestros deseos y nuestros miedos, enfín nuestra propia inseguridad. Toda mi obra es en realidad un pensamiento llevado al mundo de las 3D en el que siempre dejo abierta una puerta a la modificación natural por su propia naturaleza o artificial si lo considero una mejora, pues aún la considero viva.
Javier Mañá
Boada, Alba
Vaig néixer en un petit poble del Baix Empordà, Esclanyà, Catalunya, ara fa 29 anys. Una terra de preciosos paisatges de mar i muntanya. Des de sempre m’he sentit molt atreta per la natura i el treball amb les mans i la terra. Per això la meva inquietud de coneixements em va dur a llicenciar-me en Biologia a Barcelona i fer un Màster en Paleontologia a França. Ara treballem com a agricultors ecològics amb l’Enric, el meu company, a Palafrugell, dins el projecte de l’”Horta de la Viola”. Des de petita que, gràcies a l’esperit viatger dels meus pares, he tingut la sort de conèixer diferents indrets, gents, realitats i colors. Així que després de moltes coses viscudes, vaig fer realitat el somni que tenia des de petita: Viatjar encara més lluny i conèixer encara més món. El viatge de la meva vida, com he dit, m’ha dut per molts racons. Una curiositat empesa pel meu “culet inquiet”. I a través d’aquest recorregut, vaig conèixer una altra manera de poder expressar i transmetre el que els meus ulls sentien i el meu cor veia. No recordo el primer llàpis o pinzell que van agafar les meves mans, però el que si puc dir és que aquests estris han anat guanyant protagonisme en la meva expressió del món. És per això que vull, si puc, ajudar-vos a transmetre els vostres pensaments, idees i desitjos a través de la pintura.
Si en voleu saber més cliqueu aquí
EXPOSICIÓ: CAMINS DE VIATGE
Un tast al meu camí d'atrevir-me a pintar.
Arriscar-se a temptejar com et sortirien les coses.
La meva visió de diferents realitats, punts de vista, pinzells i colors.
Pintar per expressar, per interpretar l'expressió d'altres i per volar estones al món del la pròpia realitat.
Moments en color d'etapes d'aquests últims anys. Molts llocs, moltes vivències i moltes proves.
Alba
Catàleg d'artistes Il·lustració
Boera Lluís, Francesc
Palafrugell, 1937.
Autodidacte. La seva primera exposició fou a la galeria Pièce Unique, de Josep Gich, a Palafrugell, del 3 d'abril al 9 de maig de 1999. La seva obra ha obtingut crítiques favorables de Tina Casademont al diari El Punt (9 d'abril) i de Ricard Planas Camps al Diari de Girona (30 d'abril). La revista Bonart li dedica la portada en el número 102 (abril, 2008) amb un encertat anàlisi:
"La seva pintura és d'una enorme sensibilitat i s'enllaça amb els principals corrents de les avantguardes artístiques. La ceguesa total d'un ull i parcial d'un altre han fet que cerqués en la introspecció la base del seu discurs creatiu. Una personalitat culta i cultivada a força de treball intens han ajudat a acabar de teixir la resta."
Dalmau, Mercedes de
Pinto amb plumilla arbres, buscant la seva essència per apropar-los mes a les persones.
També pinto amb tinta xinesa negra i de colors sobre cartolina blanca. Utilitzo plumilles de diferents grossors i de vegades finalitzo amb pinzells.
Mercedes de Dalmau Espinet
Puig i Bosch, August
Barcelona, 1929 - Monells, 1999
BIOGRAFIA I EXPOSICIONS PRINCIALS
1929: Neix l’1 d’abril a Barcelona. El seu pare, Lluís Puig Barella, és professor a l’Escola del Treball i pintor. La mare, Concepció Bosch Feliu, mestre de l’Escola Montessori.
1945: Coneix a Joan Miró. Es matricula a l’Institut Français de Barcelona. Pierre Vilar i Pierre Deffontaines l’animen en la seva carrera de pintor.
Primeres pintures a l’oli. Obres a l’aquarel•la i al pastel d’influència fauve i picassiana, substituïda ràpidament per les de Klee, Kandinsky i Miró.
1946: Juntament amb els pintors Joan Ponç i Pere Tort i l’escultor Francesc Boadella, participa en la considerada primera mostra de tendència netament avantguardista de la postguerra a Els Blaus de Sarrià presentada pel poeta J.V. Foix.
Obté el primer premi de l’Exposició Internacional Unión Arte de Bilbao.
1947: Treballa en grans teles i acaba el seu poema pictòric L’Artandal.
Comença una etapa on es refon surrealisme i abstracció.
A l’octubre arriba a París després d’haver obtingut la primera beca de pintura del Cercle Maillol de l’Institut Français.
Treballa en les sèries Le Concert de Paris i Simfonia del Temps i de l’Espai.
1948: “París era una festa i jo tenia divuit anys”.
Participa a l’exposició Les Mains Éblouies, Galerie Maeght, Paris.
Fa la sèrie en gran format: “Jeu de Guerre”, “Hecatombe”.
1949: L’acadèmic José Antonio Maravall organitza la seva primera exposició individual al Colegio de España de la Ciutat Universitària de París. El text del catàleg és de Bernard Dorival, conservador del Museu Nacional d’Art Modern de Paris.
És l’any dels gouaches “algerians” de gran colorit sobre paper.
1950: Exposa a la Galerie Messages, Paris.
Deixa enrere qualsevol al•lusió a la figuració.
1954: Realitza exposicions a Estocolm i tres altres ciutats sueques.
1955: Exposa per primera vegada a la Galeria Frankfurter Kunstkabinett, Frankfurt, Alemanya. Olaf Hudtwalcker és ja representant seu.
1956: Rep la visita de Hedwig Marbach a Barcelona, amb qui signa un contracte per cinc anys.
Comença un període d’intens i fructífer treball en el cercle artístic i intel•lectual de Barcelona alhora que passa temporades a diferents països de l’Europa de la postguerra, on exposa en privat la seva obra. Destaca l’exposició individual a través del grup d’avantguarda Club 49, amb presentació a càrrec de l’historiador i crític d’art Alexandre Cirici Pellicer.
1962: Primer viatge a Londres , on participa en l’exposició Modern Spanish Painting, organitzada per la Tate Gallery.
Exposició individual al recentment creat Museu d’Art Contemporani de Barcelona, ubicat a la Cúpula del Coliseum. Text del catàleg A. Cirici Pellicer.
Pinta la sèrie Explosions (olis sobre cartolines de grans dimensions).
1963: Primera retrospectiva a la Kestner Geselschaft de Hannover, organitzada per l’historiador de l’art Dr. Wieland Schmied.
Pinta la sèrie Tauromáquia, basada en el poema de F.García Lorca Llanto por la muerte de Ignacio Sánchez Mejías.
1964: Presentació a càrrec de l’historiador de l’art i galerista Dr. Ewald Rathke de “Stierkampf”/Tauromàquia a la Franktfurter Kunstverein, amb obra de Goya, Picasso i August Puig
Presenta la Suite Othello al British Institute de Barcelona.
L’escriptor i crític d’art Cesáreo Rodriguez Aguilera presenta el recentment enllestit Retablo del Duende, In Memoriam Carmen Amaya al Col•legi d’Arquitectes de Barcelona.
1965: Participa en l’exposició Hommage à Sartre, a l’Institut Français de Barcelona (es repetirà el 1994).
Presentació del retaule Olympia 1964, dedicat a l’atleta i amic Abdón Pamich (medalla d’or a l’Olimpíada de Tòquio), a la Bienal de “El Deporte en las Bellas Artes”, Barcelona.
1967: Guanya el Premi Rainier III (Prix International d´Art Contemporain de la Principauté de Monaco).
1969: Estrena del ballet Els cinc continents de Joan Guinjoan amb projeccions d’August Puig, al Liceu de Barcelona.
Pinta la sèrie San Francisco.
1970: Exposició a la galeria Märkisches Museum Witten, Alemanya. Text del catàleg Dr. Nettman.
Acaba les sèries Ebre 1938 i Cosmobiografies.
1974: Signa un contracte d’exclusiva amb el galerista barceloní Manuel Barbié, a la galeria del qual s’organitza una important retrospectiva sobre l’artista de la seva producció entre 1960 i 1970.
Participa a l’exposició Cinco abstractos catalanes a la Galeria Matisse, Barcelona.
1975: El Museu d’Art Contemporani, Eivissa organitza l’ Antològica 1945-1975. Text del catàleg a càrrec de J.Eduardo Cirlot.
1976: Participa a la Fira Internacional d’Art Basel-Galerie Marbach, Suïssa.
Exposició a la Galeria Lúzaro, Bilbao. Text del catàleg J. Eduardo Cirlot.
1977: Exposició antològica, fora de concurs, a la Biennal de São Paulo, on acudeix com a representant d’Espanya.
1979: La Galeria Dau al Set de Barcelona organitzar una antològica de l’artista. Text del catàleg A. Cirici Pellicer.
1980: Exposa a la Galeria Marbach, Berna.
1982: Antològica a Heppenheim, Alemanya.
1983: Realitza el tríptic Mascares que formarà part de l’exposició itinerant en homenatge a Charlie Rivel amb fotos de Francesc Català Roca
1985: Participa a Homenatge a Joan Ponç de la Galeria Dau al Set de Barcelona.
1986: Firma un contracte amb el galerista Miquel d’Agusti (MDA, Helsingborg, Suècia).
Inicia uns anys d’intens treball al seu taller de Monells amb sovintejats viatges i una important activitat expositiva. Destaca la seva participació a Arte Español en Nueva York 1959-1970, Col•lecció Amos Cahan, a la Fundació Juan March, Madrid, Caixa de Barcelona, Barcelona i Girona.
1990 El Museu de l’Empordà de Figueres li dedica l’exposició monogràfica August Puig, els anys de París 1947-1953.
Durant els anys 90 participa en les exposicions col•lectives al voltant de l’art d’avanguarda al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona, al Centro Atlántico de Arte Contemporáneo de Las Palmas de Gran Canaria i al Centre Cultural de la Fundació "la Caixa".
1991: Publicació de “August, memòries d’un pintor”. Edició catalana: Palafrugell Art, 1992.
1992: Participa a l’exposició Ciudad de las cenizas: homenaje a Luís Bunuel, Teruel.
1994: Participa a Hommage à Pierre Deffontaine, Institut Français de Barcelona.
1995: S’edita el llibre Corrida, basat en la sèrie Llanto por Ignacio Sánchez Mejías.
Fa la sèrie Cuatro Duendes de Lorca.
1996: Participa a: Centenari de La Bohème. Artistes per Puccini, Galeria Horizon de Colera.
Homenatge a Walter Benjamin. Ex-libris, Goethe-Institut de Barcelona.
1997: Presentació del llibre Corrida a l’Instituto Cervantes de Paris
1999: Mor el 25 d’octubre a Monells.
2000: August Puig, exposició comissionada per Maria Lluïsa Borràs. Centre d’Art de Santa Mònica.
2001: Exposició Antològica, Museu de l’Empordà, Figueres.
2003: L´Informalisme a Catalunya i la seva evolució, a cura d’Arnau Puig, Sala Moncunill de Terrassa i Galeria D´Art Arcadi Calzada, Olot.
August Puig, Espai d’Art Jaume Pahissa, Palamós.
2006: Homenage a August Puig a la II Feria MarbArt, Marbella.
L’Informalisme a Catalunya 1957-1967 a cura de Joan Gil, Museu Morera, Lleida i Fundació Caixa de Tarragona.
2008: August Puig, Sala Parés, Barcelona. Text del catàleg Maria Lluïsa Borràs.
2009: August Puig, Grans Formats, Casa de Cultura, Girona.
2014: August Puig 1929-1999. La fuerza del Color, Museo Gustavo Maeztu, Estella.
2015: Exposició: Olja & Metall. August Puig – Christian Berg, Galeria MDA, Helsingborg, Suècia.
2016: Signatura del conveni amb la biblioteca de Palafrugell per a la donació de dues peces al fons d’art Arteca i d’ una col.lecció d’un centenar de llibres d’art de la seva biblioteca particular.
Exposició Simfonia dels temps i els espais a la sala de la biblioteca de Palafrugell
Pintura Catàleg d'artistes
Serra, Joan
Joan Serra Coll va néixer a Palafrugell l’any 1933, va estudiar dibuix lineal i artístic a l’Escola d’Arts i Oficis, amb el mestre Lluís Medir. Durant cinquanta anys va treballar a la construcció i al jubilar-se va trobar en la terracota, una sortida a les seves inquietuds artístiques. Autodidacte, va perfeccionar la seva tècnica tot fent i desfent el fang. La seva obra es caracteritza per ser còpies d’obres d’art, de molts països i diferents èpoques, uns collages, que combinen la terracota pintada, amb la rajola industrial. L’any 2008 va fer la seva primera exposició a la sala del Teatre Municipal de Palafrugell.
Catàleg d'artistes Ceràmica Tècnica MixtaCobos, Francisco
Huetor Tajar (Granada), 1941 Begur 2020
Aficionat a la fotografia i amant de la natura des de sempre, vaig comprar la meva primera càmera quan va néixer el meu primer fill , però només vaig anar fent fotos, com la immensa majoria, en els viatges, les vacances i en esdeveniments familiars .
Ha estat al jubilar-me i comprar-me una càmera digital quan he reprès l'afició . Després d'un temps sense decantar-me per cap tema en concret, en veure les propostes dels aficionats a la fotografia de natura, entre els quals es troba la meva filla, ha estat quan he orientat la meva afició cap a temes naturals: paisatges, flora i fauna .
Darrere del visor he descobert la gran quantitat i la gran varietat de flors i orquídies silvestres que tenim en els nostres camps, amb els seus vistosos i alegres colors i les seves elegants formes. Detalls en els que normalment no ens fixem i que són sorprenents.
Francisco Cobos
Si en voleu saber més cliqueu aquí
Catàleg d'artistes Fotografia